Loading...

Vasil Hadžimanov Bend svirao u Starom gradu

by pr služba Ljetopisa / Foto Studio Petović

izvor: http://barinfo.me

Prvi nastup “Vasil Hadžimanov Benda” u Starom Baru, u okviru “Barskog ljetopisa”, publika je sinoć pozdravila stajaćim ovacijama, vraćajući ovaj popularan sastav nekoliko puta na bis. Bend je publici u Baru predstavio posljednje album izdanje “Lines in Sand”, koje sadrži 12 pjesama snimljenih uživo. Gost iznenađenja bila je Marta Hadžimanov, ćerka poznatog muzičara, sa kojom već nekoliko godina ostvaruje uspješnu profesionalnu saradnju.

Vasil Hadžimanov već tri decenije, koliko traje njegova uspješna karijera, svojim stvaralaštvom i izvođaštvom afirmiše ideju o kombinovanju balkanskih tradicionalnih, folk ritmova i zapadnih, modernih muzičkih stilova kao što su jazz, funk, rock, world music… Njegov pristup muzici, osobito džezu, određuje se kao sasvim autentičan i originalan. Vjeruje da mu upravo ta fuzija daje priliku da na svojim koncertima okupi publiku raznovrsne strukture i najrazličitijih muzičkih profila.

“Fuzija – to je termin kojim bi se moglo opisati ovo što mi radimo. Iako to nije samo to, odatle počinje. Riječ je o pravcu u džez muzici koji podrazumeva džez u kombinaciji sa nekim drugim stilovima, uz puno improvizacije i slobode. To je simbioza različitih stilova. Mi se tako igramo i sa balkanskom muzikom i sa fankom, afričkom, elektronskom… ima tu svega i svačega, ali se trudimo da održimo pritom zvuk benda, i da to ne bude papazjanija svega i svačega. Ovo što mi sviramo je interesantno za publiku koja je radoznala, otvorena, ne mora specijalno da poznaje i prati recimo džez. Imamo godinama publiku koja je različitih uzrasta i dolazi iz potpuno različitih domena”, kazao je Hadžimanov.

Sva izdanja i muzika benda proglašeni su u Srbiji za umjetnička djela od kulturnog značaja za ovu zemlju.

Vasil Hadžimanov, pored aktivnosti sa bendom, svira i sa drugim, najrazličitijim muzičarima koje smatra kreativnim i kvalitetnim. Uključen je u projekte za koje smatra da mu omogućavaju da da svoj doprinos muzici, ali predstavljaju i profesionalni izazov. To je bio i razlog zbog se nije dvoumio da dođe i nastupi na „Ljetopisu“, iako je trenutno na odmoru.

“Mnogo je lijep ovaj prostor. Čini se idealnim, ne samo za ovu vrstu muzike, već za bilo koju vrstu kreativne, lijepe, kulturne muzike. Zato sam na početku koncerta imao i potrebu da kažem da se nadam da će organizatori ovdje što češće organizovati ovakve i slične stvari”, dodao je nakon koncerta.

Osim Hadžimanova (klavir i klavijature), sastav čine: Miroslav Tovirac (bas gitara), Bojan Ivković (perkusije, scat vokal), Branko Trijić (gitara) i Predrag Milutinović (bubnjevi).

2018-11-20T06:15:11+00:00